Erfgoed van Heemskerk
Ik woon in Heemskerk in de straat Kempenlaan, ik weet dat deze buurt best wel wat veranders is omdat mijn ouders er al meer dan 14 jaar wonen en die hebben die veranderingen ook gezien. Op de oude plattegrond van Heemskerk is te zien dat er links een Russisch vlak licht maar dat is verdwenen. Want dat was heel vroeger. Er zijn stadjes weg maar ook gebleven zoals het stadje Noorddorp is er nu niet meer of tenminste heet anders. Maar je ziet er heel veel in terug zoals Wijk aan zee, Haarlem, Alkmaar, en Beverwijk natuurlijk.

Dit is de oude plattegrond van Heemskerk.

Plattegrond van nu.
Er zijn genoeg plekken in heemskerk die hetzelfde zijn gebleven maar misschien gerenoveerd. Zoals het huis Marquette in Heemskerk. De eerste naam was 't huis tot Heemskerk. In 1610 kwam het Huis tot Heemskerk in bezit van de edelman Daniel de Hertaing, heer van Marquette. Vandaar het huis Marquette. De laatste bewoner van het landgoed was jonkheer Gevers. In 1980 verkocht hij zijn bezit. Het kasteel wordt nu gebruikt als restaurant en congrescentrum.

Vroeger.

Nu.
In het jaar 1063 was het nog geen Heemskerk maar Hemezenkyricha. Kyricha betekent kerk maar Hemezen weet men niet de betekenis van. Archeologen hebben aangetoond dat Heemskerk en omgeving al in de ijzertijd 600 v.Christus .-500 na Christus min of meer onafgebroken bewoond zijn.
Het andere bekende kasteel in Heemskerk is het slot Assemburg. Het huis Marquette en slot Assumburg zijn de overgebleven kastelen van heel vroeger in Heemskerk.
Vroeger.

Nu.
Na de Tweede Wereldoorlog brak voor Heemskerk een tijd aan van grote veranderingen. Nederland moest weer worden opgebouwd en de regering was van mening dat industrie daar een belangrijke bijdrage aan kon leveren. Terwijl in de rest van Nederland de bevolking tussen 1950 en 1965 toenam met gemiddeld 20%, steeg in de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk de bevolking met 65%. Vooral Heemskerk kwamen meer mensen wonen. Dus de industrie zorgde ervoor dat Heemskerk meer inwoners kreeg.
Ik vind Heemskerk nu goed zoals het is van mij hoeft het niet afgebroken te worden, het is mooi en goed opgebouwd na wat ze hebben meegemaakt in de 2e wereldoorlog. Het was leuk om deze opdracht te doen omdat je ziet hoe het vroeger was en wat de naam van Heemskerk eigenlijk eerst was, en de andere plaatsjes. Dus ik vind dat het mag blijven zoals het is want ik ben blij om hier te wonen het is een leuke woonplaats.
De mening van mijn ouders: Het mag wel zo blijven want het is al een stuk verbeterd ten opzichte van vroeger, met de horeco en het centrum. Maar het centrum mag wel groter ten opzichte van heel Heemskerk.

Maak jouw eigen website met JouwWeb